Wortelkanaalbehandeling in Almere
Een ontstoken wortelkanaal is niet te missen. Het is een hevige en ernstige pijn. Toch kan er ook veel mis zijn zonder dat je het doorhebt.
Soms is namelijk je wortelkanaal wel ontstoken, maar is ondertussen de zenuw van de wortel afgestorven. Schijn bedriegt, want hierdoor krijg je geen klachten. Terwijl in de tussentijd de ontsteking zich wel een weg baant door je bot. Ook in dit geval is een wortelkanaalbehandeling nodig.
Dit gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling
Eerst maken wij een röntgenfoto van jouw kaak. Dat doen we om zeker te weten dat een wortelkanaalbehandeling nodig is. Ook kunnen we zo de precieze plek van de ontsteking vinden.
Dan krijg je een verdoving. We openen de bovenkant van jouw tand of kies. Zo kunnen wij gemakkelijk het weefsel weghalen dat op je tandzenuw drukt.
We reinigen vervolgens je tand of kies. De ontstane ruimte vullen wij netjes op. Mocht je tand of kies er slecht aan toe zijn, dan vervangen wij die door een kroon.
Een wortelkanaalbehandeling bestaat, kortom, uit de volgende stappen:
- De tandarts maakt voor, tijdens en na de behandeling röntgenfoto’s. Dat geeft de arts niet alleen een goed beeld van jouw kies of tand maar ook van het verloop van de ingreep.
- Vaak krijg je een plaatselijke verdoving. In een aantal gevallen is de zenuw in het wortelkanaal al door de infectie afgestorven. Dan is er geen noodzaak voor verdoving. Natuurlijk mag je altijd zelf kiezen of je de behandeling met of zonder verdoving ondergaat.
- De tandarts plaatst vervolgens een “rubberdam”. Dat is een lap van rubber waarmee alles behalve de ontstoken tand of kies wordt afgedekt. Dit is om te voorkomen dat bacteriën hun weg vinden naar je tand of kies net nadat de tandarts deze heeft gereinigd.
- Dan boort de tandarts voorzichtig een opening in jouw tand of kies. Zo ontstaat er toegang tot het wortelkanaal.
- Daarna haalt de tandarts de inhoud van het wortelkanaal met een roterende vijl weg. Het kanaal wordt daar ook meteen wat breder van.
- Vervolgens wordt het wortelkanaal gespoeld met een desinfecterend spoelmiddel.
- Tot slot vult de tandarts het kanaal weer met vulmateriaal. Dit sluit het wortelkanaal stevig af. En daarmee is de kans op een volgende ontsteking een flink stuk kleiner.
Hoe lang wij bezig zijn? Dat hangt helemaal af van hoeveel ontstoken wortelkanalen jij hebt. Meestal duurt een behandeling niet langer dan anderhalf uur.
Zonder pijn terug naar huis direct na een wortelkanaalbehandeling
Maak je geen zorgen. We laten je natuurlijk niet met pijn terug naar huis gaan. We verlossen jou daar juist van. Na behandeling geven wij jou een stevige pijnstiller die de napijn onderdrukt.
De nazorg
Na de ingreep raden wij je aan om pas te eten en drinken wanneer de verdoving is uitgewerkt. Dit gebeurt meestal 1 à 2 uur later. Voor de rest zijn er geen beperkingen na je behandeling. Zelfs tandenpoetsen en stoken zijn geen probleem.
Heb je napijn? Neem dan een paracetamol. Napijn verdwijnt meestal een paar dagen later, op zijn laatst na een week.
Ontstaat er zwelling? Houd dan voor 15 à 20 minuten een coldpack of wat ijs tegen je wang. In de meeste gevallen is de zwelling na 5 dagen helemaal weg.
De genezing
De pijn en zwelling verdwijnen dus snel na een wortelkanaalbehandeling. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de ontsteking ook al is genezen.
Zat de ontsteking al in je bot? Dan duurt het meestal een half jaar tot enkele jaren voordat de ontsteking volledig is genezen. Om de genezing bij te houden, maakt onze tandarts regelmatig een röntgenfoto.
Het komt voor dat nieuwe ingrepen nodig zijn, maar meestal is 1 wortelkanaalbehandeling genoeg.
Heb je last van gevoelige tanden bij het drinken van warm of koud water? Of heb je pijn bij het kauwen? Bel ons gerust voor een afspraak, want mogelijk heb je dan een ontstoken wortelkanaal.
Heb je dringend een wortelkanaalbehandeling nodig in Almere?
Heb je spoed? Je kunt altijd bij ons terecht.
Bij Tandarts Almere kun je verder terecht voor een tandarts controle, een afspraak met de mondhygiënist of natuurlijk voor tandheelkundige spoedgevallen.